Ortodonti Nedir
Ortodonti dişlerde bulunan düzensizlikleri, alt ve üst çeneler ile çapraşıklıkların düzeltilmesi ile uğraşan diş hekimliği dalıdır. Ortodonti dişlerde , alt ve üst çenelerde bulunan düzensizliklerin tansının konması ve tedavisini kapsayan bilim dalıdır.
Ortodonti dişlerin ve çenelerin fonksiyon ve estetik görünümünü ideal yapısına kavuştururak kişinin yaşam kalitesini arttırmasını hedefler.
Dişlerin Yapısı Neden Çapraşık Olur?
Dişlerin büyüklükleri çene büyüklüklüğü ile orantılı olmadığı durumlarda dişler çeneye yerleşmek için çarpaşıklaşarak dizilir yada küçük olan dişler ise aralıklı olarak dizilir. Böyle durumlarda “Maloklüzyon” adı verilen düzensiz ya da kötü çene kapanışı ortaya çıkar ve erken yaşlarda teshişinin konulması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ortodontik Tevavi & Diş Teli
Dişler çeneye oranla büyük ya da küçük olarak geliştiklerinde çapraşık dizlme ya da aralıklı dizizliş olmaktadır. Böyle diş ve çene kemiğindeki bozukluklarda dişleri ideal dizilimlerine getirmek için ortodontik tedavie başlanılması gerekmektedir.
Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?
Eğer çarpışıklık sadece dişlerde görülüyorsa, istenilen her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilmektedir. Çeneden kaynaklı iskeletsek bozuklarla birlikte bir ortodontik tedavi gerekiyorsa 12 yaşından önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Çocuklarınızı 7 yaşından önce ortodontik muayene yaptırmanızı öneriyoruz.
Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Braket Takılması : Ortodontik tedavilerden en çok uygulanı olan braket takılması, diş telleri ve lastikler kullanılarak yapılmaktadır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerden dişlere kuvvet uygulaması için teller geçirilir. Bu sayede dişler üzerine kuvvet uygulanarak dişlerin düzgün bir şekilde dizilimleri sağlanmış olur.
Bir başka braket uygulama tekniği de mevcuttur. Lingual adı verilen teknik ile braketler dişlerin damak ve dil tarafındaki yüzeylerine uygulanmaktadır.
Ortodontik Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi hastanın dişlerindeki ve çene iskeletindeki bozukluklara bağlı olarak birkaç ayda sürebilir birkaç yılda sürebilir. Günümüzde kulanılan braketler çovuk hastaları tedaviye motive olmalarını sağlamak için renki ve yetişkin bireyler için şeffaf olarak üretilmeye başlanmıştır.
Ortodontik Tedavi Öncesi Ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ?
İlk önce bir ortodonti uzmanı tarafından teshis konulur. Daha sonra tedaviye başlamadan önce dişlerin hazırlanması gerekir. Tedaviye başlamadan önce ağızdaki çürükler ve kanal tedavileri yapılmalıdır.
Ortodontik tedaviye başladıktan sonra düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından diş kontrolleri, diş taşı temizliği ve hasta tarafından uygulanan gereken özel ağız bakımı yeni oluşacak çürüklerden ve diş eti problemlerinin ortaya çıkmasında koruyucu etki yaratacaktır.
Ortodontik tedavi öncesi mutlaka ağızdaki çürükler ve kanal tedavileri yapılmış olmalıdır. Ortodontik tedavi başladıktan sonra düzenli aralıklarla hekim tarafından yapılacak profesyonel diş taşı temizliği ve evde hasta tarafından uygulanması gereken özel ağız bakımı yeni oluşabilecek çürüklerden ve diş eti sorunlarından korunmada etkili olacaktır.