Kanal Tedavisi ( Endodonti )

Bu yazımızda kanal tedavisi nedir? Hangi durumlarda kanal tedavisi yapılır? Kanal tedavisi hakkında genel bilgiler mevcuttur. Yazımızı okuyarak kanal tedavisi hakkında genel bir bilgi sahibi olacaksınız.


Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi çok fazla hasar görmüş dişlerin çekilmesini önlemek ve ağızdaki diş kaybını engellemek için yapılan önemli bir tedavi yöntemidir. Yıllar önce kanal tedavisi uygulanmadığından bu dişler çekilmek zorunda kalıyordu.

Dişin merkezinde pulpa yani diş özü denilen bir ipliksi bir kısım vardır. Bu pulpa adı verilen kısmın hasar görmesi ya da ölmesi sebebiyle kanal tedavisi yapılmaktadır. Pulpa dişin beslenmesi, gelişimi ve bakteri ve çürüklerden kendini savunmasında önemli bir rol üstlenir. Diş sağlığı açısından pulpanın çok önemli ir görevi vardır.  

Pulpa tabakası çeşitli nedenlerle hasar görebilir.

Çatlak ve ya hasar görmüş dişlerde pulpa iltihaplanabilir ya da mikro organizmaların yerleşmesiyle enfeksiyon kapabilir. Bu yüzden hastaların diş hassasiyetlerinde ya da ağrılarında gecikmeden diş hekimlerine muayene olmaları gerekir.

Kanal tedavisi yapılacak dişten ölen ya da işlevini yitirecek kadar hasar gören pulpa çıkarılır. Pulpa çıkarıldıktan sonra dişte kalan boşluk iyice temizlenir ve dişin yapısına göre şekillendirilerek tekrardan doldurulur. Bu sayede dişin kök kanalı kapatılmış olur. Kanal tedavisi günümüzde çok sıklıkla uygulanmaktadır. Yıllar önce çekilen dişler günümüz şatlarında kanal tedavisi yapılarak kurtarılarak uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde görevini yapmasını sağlamaktadır.

Diş hekimlerinin temel amacı dişlerin ağızda tutularak sağlıklı bir şekilde çiğneme görevlerini kusursuzca sürekliliğini sürdürmesini sağlamaktır.

Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Kanal Tedavisi Sırasında Yapılacak işlemler

  1. Diş Muayenesi: Diş hekiminiz ağrıyan dişinizi muayene eder ve dişinizin kanal tedavisi mi dolgu mu ya da çekim mi olacağı hakkında bilgi sahibi olur. Genel olarak dişin durumunu inceler
  2. Diş Röntgeni: Diş hekiminiz dişinize kanal tedavisi uygulaması yapılacağını öngörüyorsa önce dişinizin röntgenini çekip inceleyecektir. Dişin detaylı durumu, çürüğün nerede olduğu ve kanal tedavisinin yapılıp yapılamayacağı hakkındaki teşhisini koyabilecektir.
  3. Lokal Anestezi: Dişinizin uyuşması için ağız içine iğne ile lokal anestezi yapılmaktadır. Kanal tedavisi ağrılı bir tedavi yöntemi değildir. Anestezi yapıldığı için hasta acısız ve ağrısız kanal tedavisi yaptırabilmektedir.
  4. 4-Pulpa Çıkarılması (Pulpektomi):  Hasar görmüş ya da ölü pulpanın çıkarılması işlemidir.
  5. Doldurma İşlemi: Ölü ya da hastalıklı pulpa dokusu çıkarıldıktan sonra diş yapısına göre şekillendirilerek perka maddesiyle kapatılır ve doldurulur.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

                Kanal tedavisi uygulanan diş uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Dişinizi doğru ve düzenli fırçalama ve diş hekimi kontrollerinizi aksatmadan çok uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

Sağlık Herşeyden Önce Gelir…”

RANDEVU TALEP ET

Randevu Talep Formu

Not: Kesin randevu günü ve saati için sizi telefonla geri arayacağız.
Sepetim

Sepetim

Resim Ürün Adı Adet Birim Fiyatı