Konservatif Diş Tedavisi (Dolgu) Nedir?
Diş çürüklerinin temizlenmesiyle oluşan buşluğun dolgu malzemesiyle doldurulup kaplanması işlenmesidir.
Diş çürüğü nedir?
Diş çürümesi birden çok sebeple oluşabilmektedir.
Diş Çürüğünün Nedenleri
- Düzenli diş fırçalamama ya da yanlış ağız bakımı yapılması ile dişlerde oluşan bakteri plağı
- Çok fazla karbonhidratlı gıdalar tüketmek (şeker, un, çikolata, bisküvi, tatlı, vb.)
- Öğünlerden sonra dişlerin fırçalanmaması ve düzensiz beslenme
Ağız içerisinde bakteriller trafından oluşturulan bakteri plağı, şekerli ve unlu gıdaların ağız içerisinde kalan artıklarından asit oluşturmaktadır. Bu asitler dişin minesini ve mineral dokusunu bozarak diş üzerinde oyukların oluşmasına yol açarak dişin çürümesine neden olurlar.
Teshişi Nasıl Yapılır ?
Diş çürüklerinde tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve teshis düzenli kontrollerle sağlanmaktadır. Erken tanı ve tedavi hastanın diş ağrısı ve diş kaybı yaşamamasını sağlar.
Çürük Diş Sağlığımızı Tehtid Ederm mi?
Ağızımzın içerinde çok sayıda bakteri bulunmaktadır. Dişteki çürükler, diş eti ve kemik enfeksyonları ağızımız içindeki bakteri miktarı ve bakteri çeşidini çok fazla arttırmaktadır.
Diş çürüklerinde ya da diş taşı etrafında biriken bakteriler yanlızca ağız ve diş sağlığımızı etkilemekle kalmayıp genel vücut sağlığımızı da etkilemektedir. Ağızımızdaki bakterili tükrük yutkunma ile yutulur ve genel sağlımızı tehdit etmektedir.
Yapılan birçok bilimsel çalışmada ağız sağlığının kalp ve damar sağlığımızı doğrudan etkilediğini göstermektedir.
Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Diş çürüklerinin temizlenerek dişte kalan boşluğa dolgu maddesi yerleştirilmesiyle dolgu tedavisi yapılır. Dişe uygulanacak dolgu maddesininde seçimi önemlidir. Estetik görünüşü kadar dişe uyum sağlaması ve dayanıklılık süresi ve mukavemetinin de iyi olması gerekir.
3 Adet dolgu maddesi vardır
1.Amalgam Dolgular : Amalgan dolgular 100 yıl öncesinden beri kullanılmaktadır. Civa, gümüş gibi metal alaşımlarından yapılmaktadır. Amalgam dolgular koyu gri siyaha yakın renkte olurlar. Amalgam dolguların dişleri çürüklere karşı korumasının çok üst seviyelerde olduğu söylenemez. Gri dolgular sert yapıda oldukları için çiğneme sırasında diğer dişlerle doku uyumsuzluklar yaşabilir. Amalgam dolguların sert yapısı yüzünden bir çok klinik vakada ikincil çürükler ve mikro çatlaklar meydana gelmiştir.
2.Kompozit Dolgular : Son 25 yıldır diş hekimliğindeki öne çıkan gelişmelerden birisi de kompozit beyaz dolgulardır. Kompozit dolgular ilk çıktığı yıllarda amalgam (gri) dolgulara göre daha dayanıksız olmasına rağmen ilerleyen yıllarda geliştirilmesiyle daha dayanıklı ve en çok tercih edilen dolgu maddesi olmuşlardır. Renginin beyaz olması ve günümüz şartlarında amalgam dolgulardan daha dayanıklı olması nedeniyle en çok tercih senbebidir. Kompozit dolguların kullanmı da amalgam dolguların kullanımında göre daha kolaydır. Kompozit dolguların kullanılması için dişteki çürük bölgenin temizlenmesi yeterli olmaktadır.
3.Porselen Dolgular : Çürük veya başka her hangi bir fiziksel travma nedeniyle dişin yarısından fazlası zarar gördüyse normal dolgu yerine tercih edilen tedavi yöntemidir. Standart dolgu yöntemleri yüksek miktarda kayıp olan dişlerde etkili olmazlar ve istenilen başarıyı gösteremeyip kısa sürede özelliğini kaybeder.
İnley –onley uygulamaları adı verilen bir yöntemle dişteki kayıba göre dişe özel porselen dolgular oluşturulur ve yapıştırılır. Porselen dolgular dişe özel yapılacağından estetik açıdan çok uyumludur ve uzun yıllar güvenle kullanılabilmektedir.